PrintPDF Jaga

Edaspidi saab kohtule kõiki dokumente esitada elektrooniliselt

25. September 2012 - 0:00

Kohtule dokumentide esitamiseks kasutatava avaliku e-toimiku väljanägemine muutus, suurenes kasutajamugavus ning nüüd on võimalik esitada kohtule kõiki dokumente keskkonna kaudu elektrooniliselt.

Justiitsminister Kristen Michali sõnul saavad uute muudatustega inimesed parema ülevaate endaga seotud kohtudokumentide kohta. „Justiitssüsteemi poolt vaadates on tegu õnnestunud lahendusega, mille kaudu saab inimene mugavamalt ja odavamalt oma õiguste kaitseks kohtu poole pöörduda. Riigilõivude alandamisega kaasnes ka Eestile omane innovatiivne põhimõte, et läbi e-kanalite oma dokumentide esitamine on paberlikust asjaajamisest märksa soodsam. Nüüd muutus kohtule dokumentide esitamiseks kasutatava portaali väljanägemine ning tegime selle kasutajale mugavamaks, “ märkis justiitsminister.

Käesoleva aasta 1. juulil alanesid kohtumenetlusega seotud riigilõivude määrad ning lisandus põhimõte, et elektrooniliselt on kohtule dokumentide esitamine soodsam. See suurendas oluliselt avaliku e-toimiku kasutamist, näiteks tsiviilasjades on digitaalselt esitatud avalduste arv oluliselt kasvanud ja see vähendab omakorda kohtute halduskoormust. Käesoleva aasta juunikuus, enne lõivude alanemist, esitati avaliku e-toimiku kaudu tsiviilasjades 75 avaldust, siis juulis, peale lõivude alanemist, oli see arv juba 526.

„Muudatusega on nüüd igaühel võimalik näha avalikus e-toimikus kõiki kohtute infosüsteemi poolt talle saadetud materjale, aga ka teiste menetlusosaliste poolt esitatud dokumente. Muudatusega sai inimene võimaluse esitada avaliku e-toimiku kaudu kõiki kohtumenetlusega seotud dokumente. Näiteks lisandus hagi tagamise avalduse või näiteks ka esialgse õiguskaitse avalduse esitamise võimalus,“ ütles minister.

Oluline muudatus puudutab ka avalduses vastaspoole kontaktandmeid. Nimelt puudus varem võimalus esitada kohtule avaldus, milles ei olnud märgitud vastaspoole kontaktandmed. Nüüd on võimalus avaldus ikkagi esitada ning avalik e-toimik saab vastaspoole aadressi ja kontaktandmeid rahvastikuregistrist ja lisab need avaldusele. Avalduse esitajale kuvatakse need andmed alles siis, kui kohus on kinnitanud avalduse vastuvõtmist.

Väiksemate, aga just kasutusmugavust lisavate muudatustena võib näiteks välja tuua dokumentide lisade üleslaadimise täienduse. Nimelt puudus varem kasutajal võimalus dokumendi lisasid mitme dokumendi kaupa korraga üles laadida, seda pidi tegema ühekaupa. Nüüdsest saab seda teha mitme kaupa.

Palju uusi muudatusi ja täiendusi on tehtud eelkõige professionaalseid kasutajaid, näiteks advokaate silmas pidades. Selleks on loodud professionaalsele kasutajale võimalused märkida kohtuasju ja nende dokumente lemmikuks ja eristada dokumente erinevate taustavärvidega. Nimetatud funktsionaalsus loob kasutajale võimaluse ise paigutada ja märgistada kohtuasju ja dokumente nii, et kasutaja leiaks neid kergemini ja kiiremini ülesse.

Kui inimesel vanuse tõttu või muul põhjusel pole võimalik e-toimikut kasutada, võib kohus seda arvestada ja rakendada inimese jaoks soodsamat lõivumäära.
Avaliku E-toimiku kaudu avalduse esitamisel täidab menetlusosaline ise ära teatud osa kohtute infosüsteemi andmestikust, mis võimaldab süsteemil teha mitmeid automaatkontrolle, mida paberavalduste puhul peavad tegema kohtuametnikud.

Kõnesolev muudatus on loonud vajalikud eeldused mitmete tööprotsesside automatiseerimiseks ja digitaalsele kohtutoimikule ning paberivabale menetlusele üleminekuks.
Registrite ja Infosüsteemide Keskuse poolt hallatav keskkond avalik E-toimik asub aadressil www.e-toimik.ee