PrintPDF Jaga

RIA hoiatab aegunud tarkvara kasutamise eest

26. September 2014 - 10:00

Riigi Infosüsteemi Amet alustab koos partneritega teavituskampaaniat, mille eesmärk on vähendada aegunud tarkvara kasutamist Eestis. Selleks antakse mitmete riigiasutuste ja ettevõtete veebilehtede külastajatele soovitusi, kuidas uuendada oma arvutiprogramme ning neid hoiatatakse ohtude eest.

Riigi Infosüsteemi Ameti infoturbe eksperdi Triin Niguli sõnul on uuendamata tarkvaraga ja internetti ühendatud arvuti küberkurjategijatele üks lihtsaim ning ahvatlevaim sihtmärk.
“Aegunud programmide turvaauke kasutades on võimalik arvuti pahavaraga nakatada ning jälgida kasutaja toiminguid, seejuures salvestada salasõnu ja pääseda ligi teistele konfidentsiaalsetele andmetele. Peale selle saab ülevõetud arvutit omaniku teadmata tarvitada küberrünneteks, rämpsposti saatmiseks või isegi bitimüntide kaevandamiseks. Kõige lihtsam ja odavam on arvutit kaitsta, uuendades pidevalt tarkvara,” lausus Nigul.
RIA seekordne teavituskampaania kasutab tavapärasest nutikamat IT-lahendust. Selleks tuvastatakse kampaaniaga liitunud organisatsiooni veebilehe külastaja arvutis aegunud operatsioonisüsteem ning antakse talle konkreetne soovitus see uuema vastu vahetada. Kasutajaid, kelle arvutis on ajakohane operatsioonisüsteem, palutakse aidata uuendada tarkvara oma lähedaste ja tuttavate arvutites.
Aegunud tarkvara ohtudest teavitavas kampaanias löövad kaasa Maanteeamet, Politsei- ja Piirivalveamet, Maksu- ja Tolliamet, Registrite ja Infosüsteemide Keskus, Eesti Energia, Tallinna linn, Eesti Gaas, Elisa, Krediidipank ja teised e-teenuste pakkujad.
Ettevõtete ja asutuste seisukohalt on oluline pakkuda oma klientidele turvalisi e-teenuseid, mida aegunud tarkvara sageli ei võimalda. Vanemate tarkvaraversioonidega ühilduvate e-teenuste arendamine nõuab lisakulu, lisaks kaasnevad sellega turvariskid. Tänu inimeste teadlikkuse kasvule ning aegunud tarkvara kasutamise vähenemisele muutub Eesti küberruum tervikuna turvalisemaks.
Arvutikasutajate turvateadlikkuse tõstmise teavitustegevusi korraldatakse Euroopa Liidu struktuurifondide programmist „Infoühiskonna teadlikkuse tõstmine” Euroopa Regionaalarengu Fondi rahastusel.
Vaata soovitusi aegunud tarkvara uuendamiseks: https://www.ria.ee/vananenud-tarkvara-kasutamine/

Lisainfo:
Rauno Veri
RIA kommunikatsiooniosakonna juhataja
5340 8908