PrintPDF Jaga

1. septembrist saab esitada tegelike kasusaajate andmeid

31. August 2018 - 13:50

1. septembril jõustus rahapesu ja terrorismi tõkestamise seaduse muudatus, mille alusel peavad juriidilised isikud hakkama äriregistri ettevõtjaportaalis avaldama infot oma tegelike kasusaajate kohta.

Kui varasemalt oli klientide taustauuringu tegemiseks tegelike kasusaajate tuvastamise kohustus ainult krediidi- ja finantseerimisasutustel, siis edaspidi laieneb see ka teistele juriidilistele isikutele.  

Eestis on üle 200 tuhande juriidilise isiku, kes peavad hakkama äriregistris tegelike kasusaajate andmeid avaldama. Nimetatud andmed tuleb esitada äriühingutel, sihtasutustel ja mittetulundusühingutel (va korteri- ja hooneühistud). Füüsilisest isikust ettevõtjatel antud andmeid esitada ei tule. 

Info tuleb avaldada füüsilistest isikutest kasusaajate kohta, kelle otsene või kaudne osalus või muul viisil kontroll ettevõttes on üle 25 protsendi.  

Tegelike kasusaajate andmeid saab esitada äriregistri ettevõtjaportaalis. Selleks tuleb ühingu esindusõiguslikul isikul ID-kaardi või Mobiil-ID'ga portaali siseneda, vajutada avalehel lingile "tegelikud kasusaajad määramata" ning määrata isik(ud) olemasolevast valikust või sisestada isiku(te) andmed: nimi, isikukood, riik ja roll.

Pärast isikute lisamist, kajastuvad andmed automaatselt ka äriregistri teabesüsteemis.

Korduvad küsimused tegelike kasusaajate määratlemisel
Juhend ettevõtjaportaalis andmete avaldamiseks