PrintPDF Jaga

Maailma parimaks e-valitsuse lahendiks valiti eestlaste e-aruandlus

13. Juuni 2011 - 0:00

Ülemaailmsel e-lahenduste konkursil World Summit Award 2011 valiti enam kui 460 projekti seast oma kategooria parimaks lahenduseks registrite ja infosüsteemide keskuse poolt loodud e-aruandluskeskkond, mille kaudu saavad ettevõtjad esitada majandusaasta aruannet elektrooniliselt.
E-aruandluskeskkonna loonud Registrite ja Infosüsteemide Keskuse direktori Mehis Sihvarti sõnul on auhinnatud keskkond lihtsustanud enam kui 120 tuhande ettevõtja jaoks aruande koostamist ja registrile esitamist.
Mehis Sihvart: „E-aruandlus vähendab vigu registrile esitatavates aruannetes, vähendades samas bürokraatiat ja riigi halduskoormust. Vähenenud on ka dubleeriv andmete küsimine ning esitatavad andmed on koheselt kõigile kättesaadavad ja paremini töödeldavad.“

Justiitsminister Kristen Michali sõnul on e-aruandluskeskkond loodud, et ettevõtlusega tegeleda oleks lihtsam. E-aruandluskeskkond on elavdanud ettevõtjale kohustuslike majandusaasta aruannete esitamise aktiivsust ja teinud seda lihtsamaks, sest viimastel aastatel esitatakse aruandeid järjest varem.
„Kui veel 2009. aastal esitas ligi kolmandik ettevõtjatest majandusaasta aruande kolme viimase päeva jooksul enne esitamise tähtaega, siis käesoleval aastal peaks esimeste hinnangute põhjal selliseid ettevõtjaid olema juba alla veerandi, mis näitab, et e-aruandluskeskkond aitab ettevõtjatel keskenduda enam ettevõtlusele ja oma aruandeid lihtsamalt esitada,“ lisas minister.

Mehis Sihvarti sõnul on kasutajate tagasiside e-aruandluskeskkonnale seni olnud positiivne ja selle eest tänab registrite ja infosüsteemide keskuse meeskond kõiki ettevõtjaid ja raamatupidajaid uue lahenduse vastuvõtmise eest. „Tegemist on kindlasti ühe edukama e-aruandluse projektiga maailmas ja edu tuleneb ennekõike kasutajate heast arvutioskusest, laiaulatuslikust interneti kasutamisest ja IT-ekspertide leidlikkusest,“ täiendas Sihvart.
Sihvarti hinnangul pälvis Eesti tähelepanu ja tunnustust ka seetõttu, et suutis e-aruandluskeskkonna kasutusele võtta kiiresti ja täieulatuslikult, tegemata samas mööndusi isegi erivajadustega inimestele mõeldud kasutusmugavuse nõuete osas.
Kuna ettevõtjaportaal aktsepteerib lisaks Eesti ID-kaardile ka Portugali, Belgia ja Soome ID-kaarte ning Leedu mobiil-ID’d saavad seda kasutada ka välisriikide kodanikud.
Elektroonilise aruandluse projekt sai teoks tänu Euroopa Liidu Struktuurfondide toetusele.
WSA konkursil osales 160 riiki ning kokku esitati üle 460 e-lahenduse projekti. Võitjad vailiti välja kaheksas kategoorias.
WSA eesmärgiks on valida ja tutvustada maailma parimaid e-lahendusi ja innovatiivseid IKT-teenuseid. Läbi rahvuslike eelvoorude, konkursside ja rahvusvahelise žüriiprotsessi demonstreerib WSA lahenduste kohalikku eripära ja nutikust IKT kasutamisel. WSA on ülemaailmne keskpunkt neile, kes väärtustavad kohaliku e-lahenduste tähtsust selleks, et muuta tänane infoühiskond kasutajasõbralikumaks ja ligipääsetavamaks.